Як кинути палити, коли жоден спосіб не працює?

Простий спосіб кинути курити
Фото  Markus Spiske з Pixabay 

Як кинути палити, коли жоден метод не спрацював?

Представлений нижче метод призначений для людей, які повільно перестають вірити, що зможуть успішно кинути палити. Спроби, зроблені досі багато разів, закінчувались поверненням до цієї шкідливої ​​залежності, іноді навіть після кількох років перерви. І з кожним наступним провалом мотивація та віра в те, що це врешті-решт досягне успіху, повільно зменшувались, поступаючись місцем зростаючим розчаруванням і зневірі. Існує причина, чому експерти вважають куріння однією з найскладніших залежностей.

Як кинути палити - навіть найдовша подорож починається з одного кроку

Цей метод може це змінити. Це ефективно і по суті безболісно, ​​але вимагає часу. І саме тривалість процесу змін є одним із ключів до його ефективності. Вона бере свій початок з японської філософії бізнесу Кайдзен. Основи цього стилю управління застосовні не лише до ділової діяльності, а й практично до всіх аспектів життя. Кайдзен - метод, який зосереджується на еволюції, а не на революції. Він відкидає швидкі, великі трансформації, такі як відмова від куріння на ніч, на користь маленьких кроків, невеликих, але систематичних удосконалень та модифікацій, які не включають стрес та дискомфорт, так часто супроводжують масштабні, раптові, швидкі зміни.

Як кинути палити - синдром вареної жаби

Ви, напевно, чули про синдром вареної жаби. Це ілюструє, чого ми хочемо досягти, використовуючи метод відновлення, розглянутий нижче. Якщо ви збираєтеся приготувати жабу (позбутися нікотинової залежності) і поставити її в окріп (кинути палити на ніч), жаба швидко дізнається, що відбувається, і вискочить. Якщо ви покладете її в холодну воду і повільно почнете нагрівати цю воду - систематично зменшуйте кількість викурених сигарет у своєму власному темпі, перш ніж жаба зрозуміє, що їй загрожує смерть, ви встигнете її прокип’ятити.


Вийшовши із залежності методом малих кроків, ми просто такі як жаба, не до кінця усвідомлюючи силу процесу, який зараз відбувається. Регулярність і повільний темп, який ми регулюємо самі, дозволяють нам безболісно пройти через усі перешкоди, які створює нікотинова залежність перед нами: втрата, роздратування, дратівливість, нервозність. Повільно, без різких рухів, ми перестаємо використовувати сигарети, як ковдру у важкі часи. І звідси це вже крок до остаточного тріумфу.

Як кинути палити - правила

1. Метод передбачає зменшення кількості викурених сигарет настільки повільно, що процес одужання від залежності стає навіть непомітним. Обмеження здійснюється поетапно - один місяць - це один етап. Цю техніку можна розпочати в будь-який час. Однак, починаючи з першого числа місяцябудемо мати чіткі рамки.

2. Я обговорюю процедуру на прикладі людини, яка викурює близько половини пачки сигарет на день. Припустимо, це половина упаковки з 20 штук. Щоб метод працював належним чином, вам знадобиться зошит, в який ми запишемо свої спостереження.

3. Основним принципом, якого ми будемо дотримуватися, є: Ви не повинні економити, не повинні брати в борг. Це означає, що якщо в певний день ми не викурили кількість сигарет, призначені для цього дня, залишок втрачається. Він не може бути включений у кількість сплановану на завтра. З іншого боку, якщо ми викурили всі сигарети, призначені сьогодні, і хочемо викурити ще одну із завтрішнього дня, ми не повинні цього робити. У певний день існує певна кількість сигарет. Тому ми ретельно плануємо, як ми будемо ним користуватися.

4. Перший місяць - це стадія стабілізації. Ми переходимо з положення: я викурюю близько половини пачки на день (що передбачає, що коли ми куримо менше і раз більше 10), до положення: Я викурюю максимум половину пачки на день. У цей період ми намагаємося фіксувати час та обставини, за яких ми тягнемося за сигаретою. Ми не повинні робити це ретельно. Через місяць важливо чітко уявляти, які ситуації викликають у нас бажання палити - чи є сигарети нашою автоматичною реакцією на стрес, коли стрес найбільший, чи менше ми куримо у вихідні і т.д.

5. Після періоду стабілізації (цей час при необхідності можна продовжити) ми переходимо до стадії скорочення. Один місяць - це зменшення кількості викурених сигарет на одну сигарету на день. Спостереження, записані на етапі стабілізації, повинні дати нам інформацію про ситуації, в яких активізується бажання дотягнутися до сигарети. Ми обираємо одну таку подію, наприклад, в машині на шляху до стресової роботи, і дуже свідомо відмовляємось від куріння, замінюючи це іншим видом діяльності. Ми відтворюємо, наприклад, ваш улюблений компакт-диск, розслаблюючу музику або аудіокнигу

6. Найкращим підтвердженням того, що бажання курити було успішно ліквідовано, є відсутність дискомфорту, втрат і жалю, спричинених рішенням припинити поступлення нікотину. Звичайно, не варто зосереджуватися на тій самій ситуації, в якій ми щодня тягнемося за сигаретою. Однак це полегшує спостереження за собою та своїми реакціями, що дозволяє повільно, дуже методично знижувати психічний голод, що є найпоширенішою причиною рецидиву залежності.

7. На фазі скорочення ми не відмовляємося від ведення щоденника та спостереження за собою. Причиною того, що нікотин настільки легко викликає звикання, є його здатність збільшувати секрецію дофаміну - нейромедіатора, що виробляється в мозку, і який іноді називають гормоном щастя. Запалюючи сигарету, збільшується її викид, що в свою чергу викликає відчуття задоволення, заспокоєння та розслаблення. Однак цей ефект короткочасний. Коли рівень дофаміну падає, і ви знову почуваєтесь погано, ваше тіло вимагає чергової дози, збільшуючи її з часом. Ось чому так важко дотримуватися рішення не палити. Для нашого мозку сигарети є безпосереднім задоволенням - потрібно лише близько семи секунд, щоб цей процес відбувся. У стресовій ситуації обіцянка швидкого поліпшення настрою виявляється занадто сильною спокусою протистояти цьому. Отже, важливо визначити ситуації, в яких є бажання курити. Це допомагає перепрограмувати наше мислення, щоб куріння більше не було рефлекторною реакцією на стрес.

8. Ми продовжуємо фазу скорочення протягом наступних місяців, поступово усуваючи ситуації, в яких ми хочемо палити. Хоча цей процес для багатьох людей може здатися занадто повільним (скільки він триватиме, залежить від вихідної точки: 5, 10, 20, 30 сигарет на день), я раджу вам не поспішати з цим. Навпаки, якщо ми відчуваємо, що є явний дискомфорт і наступне зменшення може бути передчасним, нам слід зупинитися на два-три місяці та стабілізувати кількість викурених сигарет. Згадайте, скільки разів ви різко кидали палити за одну ніч і з яким успіхом. І пам’ятайте, що навіть обмеження однієї сигарети на день означає спалення на півтори пачки менше на місяць. Це справді багато.

Як кинути палити - крапля пробиває скелю не силою, а безперервним падінням

За допомогою цього методу ви можете повністю позбутися нікотинової залежності. Але, можливо, ти в якийсь момент зупинишся і скажеш собі: все закінчилося, я не піду далі, я хочу залишити собі ці дві сигарети на день. Якщо ви серйозно ставилися до окремих етапів скорочення, ви, можливо, справді зможете дотримуватися цієї резолюції і не палити більше, ніж заявлені дві. Однак метою має бути повне усунення нікотину. Залежність не тільки шкодить здоров’ю, але з часом починає керувати нашою поведінкою, повільно беручи під свій контроль життя. Ніхто і ніщо не повинно мати такої сили

Джерело Тут Добре

Немає коментарів