Топ-8 фактів про кавун, які варто знати усім

Деякі факти про кавун варто знати всім

Вважається, що саме у серпні кавуни — найбільш стиглі, налиті сонцем (а не хімікатами), і найкорисніші. Розповідаємо, що варто знати про кавуни перед тим, як почати їх їсти.


коли можна їсти кавун

Кавун корисний для спортсменів

Якщо ви вирішили активно зайнятися своїм фізичним здоров'ям і плануєте почати відвідувати фітнес або виходити вранці на пробіжку, то не зайвим буде дізнатися про одну дивовижну властивість кавунів. Ці ягоди можуть похизуватися високим рівнем вмісту L-цитруліну — амінокислоти, яка запобігає біль у м'язах. Щоб не впасти через печіння у м'язах після інтенсивного тренування, перед заняттям випийте сік з 1/3 свіжого кавуна, це допоможе стримати біль і спрагу.

Шкірку і насіння кавуна можна їсти

Наскільки б це безглуздо не звучало, але ми настійно рекомендуємо не викидати кірки від кавунів. По-перше, вони смачні. Наріжте їх на невеликі шматочки і покладіть у блендер разом з лимоном, огірком і колотим льодом. За бажанням, можна ще додати цукор або зелень. У результаті у вашій склянці буде не лише освіжаючий напій, але і коктейль з вітамінів С, В1, В2, каротину, фолієвої кислоти і пантотенової кислоти. Насіння у напій додавати не радимо, але їсти разом з м'якоттю — цілком. Вони нічим не відрізняються від гарбузових або соняшникових, які ми із задоволенням вживаємо у їжу. Кавунові кісточки мають протизапальну дію, покращують стан шкіри, а також містять залізо, цинк, білок і клітковину.

Кавун — це вода (майже)

Впевнені, ви неодноразово чули, що кавуни здебільшого складаються з води. Але чи замислювалися ви, наскільки саме вони "водянисті"? Вміст рідини у цьому плоді близько 91 %, можливо, саме завдяки цьому він ще й один з найменш калорійних солодких баштанних, у 100 г кавуна міститься лише 38 калорій.

Кавун корисний для очей і мозку

Пара скибок кавуна здатна поліпшити ваші зір і розумові здібності. До такого висновку дійшли вчені, виявивши у його солодкій м'якоті високий рівень вмісту вітаміну А і вітаміну В6. Перший захищає очі від різних інфекцій і сприяє поліпшенню пильності, а другий зміцнює пам'ять і збільшує швидкість мислення.

Кавун захищає від ультрафіолету

Доведено, що існує ряд продуктів, які здатні підвищити опірність організму до УФ-випромінювання. Кавун належить саме до таких. Звичайно ж, споживання кавуна не скасовує використання санскрінів, але з іншого боку, лікопін, що міститься у ньому, володіє потужними антиоксидантними властивостями і здатен протидіяти руйнівній силі сонячних променів.

Кавун накопичує цукор

М'якуш стиглого кавуна містить від 5 % до 13 % легкозасвоюваних цукрів. Під час дозрівання у м'якоті починають синтезуватися фруктоза і глюкоза. Сахароза ж з'являється у кавуні пізніше, вже під час зберігання плоду. Тому за наявності цукрового діабету радять вживати лише дозрілі кавуни та у дуже невеликих кількостях, адже визначити, коли був зірваний плід, не завжди є можливим.

Кавун сприяє виведенню шлаків

Кавун покращує травний процес, позитивно впливає на серцево-судинну систему і очищає нирки та печінку, він також сприяє виведенню холестерину з організму. Кавуни рекомендується вживати людям, які регулярно зіштовхуються з проблемою утворення каміння. До речі, якщо у вас немає ніяких серйозних підстав, щоб виключити кавун з раціону, то ви можете вживати до 2-3 кг кавунів на день.

Кавун легко перевірити на відсутність нітратів

Кавун вважається одним з найбезпечніших для організму продуктів. Його товста шкірка не дає потрапляти всередину різним шкідливим речовинам з атмосфери. Однак в останні роки особливо різко збільшилася кількість кавунів, які вирощені із застосуванням нітратів. Перевірити "здоров'я" придбаного кавуна насправді дуже легко. Відріжте невеликий шматочок м'якоті і опустіть у воду. Якщо через годину-півтори вода стане лише трохи каламутною, то усе гаразд, а ось якщо вода отримає яскравий рожевий, червоний або помаранчевий колір, краще цей плід відправити у відро для

Джерело.

Немає коментарів