Батько моїх дітей не допомагає мені вдома!

Чоловік не допомагає
 
Я більше не можу мовчати чи приховувати це. Я зла, і я повинна сказати це публічно, нехай це пролунає раз і назавжди. Батько моїх дітей не допомагає мені у вихованні та будь-яких домашніх роботах.

Цивільний шлюб - що це  таке і що він насправді означає?

Я розумію шлюбне партнерство як стосунки між двома людьми, які справедливо ділять обов’язки та задоволення від життя. Такий розподіл, звичайно, виглядає по-різному на початку нашого спільного шляху, він змінюється з роками і в основному перевертається догори дном після народження дитини. Варто встановити чіткі правила з самого початку та забезпечити взаємне піклування про квартиру та виконання основних та другорядних побутових завдань.

Молоді жінки схильні брати на себе надто багато домашніх справ, щоб звільнити своїх партнерів. Хоча це можна зробити на початку стосунків, з часом розчарування та втома будуть наростати. І раптом виявляється, що хоча ми маємо спільну дитину, а також квартиру та собаку, саме жінка виконує роль майже у всьому. Це могло б спрацювати в 20 столітті, але жінки також давно працюють професійно, і день якось не хоче бути з гумовим та не має в собі 25 годин.

Тому я не згідна із фразою «мій чоловік допомагає мені вдома»! Що це має означати? Догляд за дітьми, їх купання, укладання спати, пилососування квартири, викидання сміття, покупки чи миття не є сферою діяльності жінок. У нас немає особливих талантів, які схиляли б нас до прасування, прання та прибирання будинку.

Поділ домашніх обов'язків "половина на половину"?

І знаєте, я не маю на увазі підрозділ на кшталт "вона готує, він їсть" або "вона прибирає, а він смітить". Ці напівжартівливе речення містять тривожно точний діагноз українського суспільства. Навколо можна зустріти замучених жінок, які просто не справляються. І щасливі чоловіки, які «допомагають вдома» або виведуть дитину на прогулянку в суботу, щоб жінка могла спокійно прибирати.


Щоб не бути безпідставними, я наведу результати дослідження  від 2018 року, згідно з яким миття посуди вдома роблять 2% чоловіків, а прибирання - ... 4%. Це звучить божевільно, чи не так? На жаль, якщо ми заглиблюємося у зібрані дані, це стає ще страшнішим. Жінки в Україні витрачають на роботу по дому понад 160 годин на місяць, просто беручи на плечі другу роботу! Молоді дівчата, виховані на стереотипах, малюючи візерунки у своїх матерів та бабусь, не помічали, що реальність, в якій ми живемо, змінилася. Переважна більшість чоловіків не помічали цього заради зручності.

Настав час це змінити.

Справедливий поділ, не повинен бути рівний

Це не означає, що ми повинні повісити список справ на холодильник і писати імена по черзі. Немає необхідності ходити з секундоміром і вимірювати, скільки часу знадобилося деяким із вас, щоб зробити покупки і скільки пилу стерти. Однак важливо поговорити і встановити, чого ми чекаємо одне від одного. Обидві сторони повинні взаємодіяти відповідно до своїх здібностей та можливостей. Розподіл обов'язків може бути гнучким і змінюватися з часом. Однак виконання домашніх справ чоловіками не слід описувати як допомогу.

Я вважаю, що зміна ваших дій починається з мислення. Ось чому так важливо усвідомлювати і говорити вголос про те, що чоловік не допомагає вдома. Чоловік також несе за нього відповідальність і зобов’язаний брати активну участь у житті сім’ї та дому.

Надішліть цей текст чоловікам, які його ще не читали. Може, щось вони і зрозуміють?

Автор:Immunis

Немає коментарів