15 причин, чому слід читати книжки

чому потрібно читати

Чому варто читати?

Читання книг дарує нам щось більше, ніж розваги та спогади про приємний час?

Так, звісно! Усі кажуть, що варто читати книги, а я скажу вам, ЧОМУ саме це варто робити.

Побачте 15 переваг читання книг.

Що дає читання книг?Чи варто читати? Аргументи

1. Зменшує стрес

Читання заспокоює і уповільнює пульс. Всього 6 хвилин читання достатньо, щоб зменшити відчуття стресу на 60%! Цікаво, що читання книг зменшує стрес:

  • На 68% більше, ніж прослуховування музики,
  • На 300% більше, ніж на прогулянці
  • і на цілих 600% більше, ніж комп'ютерні ігри.

2. Це покращує пам’ять

Читаючи роман, ми маємо пам’ятати багато речей - імена героїв, їх персонажів, дії, історії, стосунки з іншими персонажами, місця, сюжети, деталі ... Тим часом у мозку формуються нові синапси, а існуючі посилюються. Завдяки читанню наша пам’ять залишається в хорошій формі.

3. Надихає

Вигадані персонажі можуть бути тим самим джерелом натхнення, що і зустріч із живою людиною. Все може надихнути - діяльність, якій вони присвячують час, місця, які вони відвідують, рішення, які вони приймають ...

4. Розвиває уяву

Маючи лише літери перед очима, ми самі повинні візуалізувати те, що відбувається в книзі -  часто навіть те, що ми не можемо побачити в реальному світі! Стимулюючи праву півкулю мозку, читання розвиває нашу уяву.

що розвиває читання


5. Це покращує зосередженість і концентрацію уваги

Читання роману вимагає від нас зосередження уваги протягом тривалого періоду часу, що значно покращує нашу здатність зосереджуватися.

6. Розширює словниковий запас

Чим більше ми читаємо, тим більше контактуємо з різноманітною і навіть зовсім новою лексикою. Такий контакт спонтанно розширює наш власний словниковий запас.

7. Підвищує привабливість для протилежної статі

Особливо з чоловіками. Ви ж бачите, що жінки мають кращий смак 😉

8. Стимулює роботу мозку

Варто читати книги, щоб підтримувати мозок у тонусі. У книжкових хробаків у 2,5 рази рідше розвивається хвороба Альцгеймера, а читання також уповільнює старечу деменцію.

9. Розширює світогляд

Читання різних книг на одні і ті ж теми дозволяє нам пізнати та порівняти різні точки зору, поглянути на речі з різних точок зору і, як результат, розвинути власний світогляд.

10. Розвиває чутливість до інших людей

Варто читати, щоб виробити власну емпатію. Залучення до художньої літератури дозволяє нам поставити себе на місце іншої людини і зрозуміти їх.


Аж 82% любителів читати, жертвують гроші та матеріальні блага благодійним організаціям. Вони є активними членами цих організацій у 3 рази частіше, ніж не читачі.

11. Розширює знання

Книги - це величезні скарбниці знань. Тут немає потреби в додаткових аргументах.

12. Підвищує аналітичні навички

Особливо, якщо ви читаєте, наприклад, детективні історії від Агати Крісті. Розв’язування головоломок вимагає аналізу подій, фактів, спонукань персонажів, формулювання тез, перевірки припущень ... Це, безумовно, розвиває здатність мислити критично та аналітично.

13. Покращує ваше письмо

Чим більше хороших письменників ви прочитаєте, тим краще ви зможете виробити свій власний стиль. Не кажучи вже про той факт, що частий контакт із письмовим текстом вчить вас граматичній чи орфографічній правильності.

14. Це допомагає заснути

Створення вечірнього ритуалу з книгою дає нашому тілу сигнал, що настав час розслабитися і підготуватися до сну. (див.корисні звички)

15. Це формує особистість

Читання дозволяє нам потрапляти в різні ситуації, в яких ми не потрапляємо щодня а можливо і ніколи не попадемо. Це відкриває нам нові враження та розширює кругозір, формуючи нас.


Такі аргументи можуть, мабуть, лише спонукати нас читати якомога більше, правда?
А ви? Чому ви читаєте? Поділіться у коментарях

P.S.Якщо ви не хочете пропускати більш цікаві та цінні публікації, натисніть підписатися на нашу сторінку у Facebook


Немає коментарів