27 ПРОРОЧИХ ЦИТАТ ДЖОРДЖА ОРВЕЛЛА, ЯКІ ШОКУЮТЬ СВОЄЮ АКТУАЛЬНІСТЮ В НАШ ЧАС

Джордж Орвелл цитати

Джордж Орвелл - є автором терміну «холодна війна», але найбільше він відомий нам за культовим романом «1984» та повістю «Скотний двір». І хоча вони були написані ще в середині минулого століття, однак передбачення Орвелла про жахи тоталітарних режимів стали реальністю в наші з вами дні - ці тексти знову набувають досить тривожного звучання.

Його свині вразили весь світ, продемонструвавши жахи комунізму. А крилатий вислів про Великого Брата, який слідкує за тобою, вже навіть не потребує пояснення. Джордж Орвел, чиє справжнє ім’я було Ерік Артур Блер, мав здатність побачити сутність речей і описати це через доступні образи. Його цитують, а його цитати про життя називають пророчими та страшними, актуальними, як в часи радянщини, так і нині, в різних куточках землі.

Сайт Тут Добре зібрав для вас 27 цитат з творів Орвела, які здивують своєю точністю щодо нашого часу.


Джордж Орвелл цитати

✎ І якщо всі приймають брехню, нав’язану партією, якщо в усіх документах одна і та ж пісня, тоді ця брехня поселяється в історії і стає правдою.

✎ Казати правду в часи всезагальної брехні – це екстремізм.

✎ Бувають ситуації, коли «невірні» переконання більш щирі, ніж «вірні»

✎ У нашому суспільстві ті, хто краще за всіх обізнані про те, що відбувається, менше за всіх здатні побачити світ таким, який він є. Загалом, чим більше розуміння, тим сильніше ілюзії: чим розумніші, тим безумніші.

✎ Багато людей вільно почувають себе на чужині, лише зневажаючи корінних жителів

✎ Маси ніколи не повстають самі по собі та ніколи не повстають тому, що вони пригнічені. Щобільше, вони навіть не усвідомлюють, що вони пригнічені, допоки їм не дали можливості порівнювати.

✎ Загрози, спрямовані на свободу слова, письма та дії, хоча часто бувають незначними у часовому відриві, мають накопичувальний ефект, і якщо за цим не слідкувати, це призведе до повної зневаги до прав громадянина.

✎ Якщо свобода хоч щось взагалі означає, вона означає право говорити людям те, чого вони не хочуть чути.

✎ Свобода — це можливість сказати, що два плюс два дорівнює чотири.


Джордж Орвелл цитати

 Коли видавці та редактори докладають зусиль, щоб певні теми не виходили в друк, це не тому, що вони бояться переслідування, а тому, що вони бояться громадської думки. У цій країні інтелектуальне боягузство — це найгірший ворог, з яким стикається письменник чи журналіст, і про цей факт, на мою думку, не вистачає дискусії, не яку він заслуговує.

 Пересічні люди на вулиці недостатньо зацікавлені в ідеях, щоб бути нетерпимими до них і вважають: «Я думаю, кожен має право на власну думку». Але от літературна та наукова інтелігенція, люди, які повинні бути охоронцями свободи, починають зневажати її як в теорії, так і на практиці.

✎ Найефективніший спосіб знищити людей — це заперечувати та знищувати їхнє власне розуміння історії.

 Влада полягає в тому, щоб розірвати людський розум на шматки та знову об’єднати їх у нові форми на свій власний вибір.

 Сутність війни — це знищення не тільки людських життів, а й плодів людської праці. Війна — це спосіб розбити вщент, розпорошити в стратосфері, втопити в морській безодні матеріали, які могли б поліпшити народу життя і тим самим зрештою зробити його розумнішим. Навіть коли зброя не знищується на полі бою, її виробництво — це зручний спосіб витратити людську працю і не створити нічого для користі.

 Вибір для людства лежить між свободою та щастям, але для великої маси людства щастя — краще.

Читайте також: Ремарк - найкращі цитати про війну, кохання, життя

 Якщо ви відчуваєте цінність в тому, щоб залишитися людиною, навіть, якщо це не матиме жодного результату, ви їх перемогли.

 Бути в меншості, навіть на самоті, не означає бути дурнем. Існує істина та брехня, і якщо ти чіпляєшся за істину, навіть якщо це проти всього світу, ти не дурень.

 Ми тонемо так глибоко, що перший обов’язок інтелектуалів нині — це знову проговорювати очевидні речі.

 Жодна здатна до мислення людина не може жити в такому суспільстві, як наше, не маючи бажання його змінити.

 Мені здається, що людина перемагає фанатика саме тим, що вона не є фанатиком, але використовує свій інтелект.

 Вся пропаганда війни, всі крики, брехня і ненависть, як правило, виходять від людей, які не воюють

 Насправді в тоталітаризмі лякає навіть не те, що в ньому здійснюються жорстокі речі, а те, що він атакує концепцію об’єктивної істини.

 Яких поглядів дотримуються маси і яких не дотримуються – байдуже. Їм можна надати інтелектуальну свободу, бо інтелекту у них немає.

 Чи відчує колись проста людина на вулиці, що свобода мислити така ж важлива і так само потребує захисту, як і її щоденний хліб?


Джордж Орвелл цитати

 Хто керує минулим, той керує майбутнім; хто керує сьогоденням, той керує минулим

✎ Якщо дотримуєшся дрібних правил, можна порушувати великі.

 Якщо ти в меншості – і навіть в однині, – це не означає, що ти божевільний.

Джордж Орвелл цитати

Майже кожен твір Орвелла можна розкласти на цитати та побачити паралелі з реальністю. І це лише вершечок всього! Ми живемо в час, коли твереза думка зустрічається рідко, і в тому її велика цінність. Тому як і письменник, нам варто зберігати тверезе бачення світу, а з тим — не втратити надію на кращий світ та краще життя.

В статті було використано цитати із «1984», «Why I join the I.L.P.» , «Orwell and Politics», лист до Річарда Різа, «Animal Farm», «Orwell on Truth», «Homage to Catalonia»

А яка цитата зачепила  вас найбільше?

Немає коментарів