Литва сказала «стоп». Вона блокує частину транзиту до Калінінградської області.

Литва заблокувала транзит приблизно половини вантажів, які перевозяться автомобільним транспортом до Калінінграда та з нього, повідомляє Reuters.


Губернатор Калінінградської області повідомив, що уряд Литви вирішив заблокувати можливість залізничного транспортування через свою територію значної кількості вантажів, на які поширюються санкції Заходу , в т.ч. будівельних матеріалів, цементу та сталевих виробів.


- Ми розглядаємо цей крок як найсерйозніше порушення права на безкоштовний транзит з Калінінградської області та в Калінінградську область, - сказав Аліханов (губернатор Калінінградської області) і додав, що вимагатиме зняття блокади. Reuters не зміг отримати коментарі ні від Литовських залізниць, ні від Міністерства закордонних справ Литви.

Калінінградська область — російський ексклав, затиснутий між Польщею та Литвою та Балтійським морем. Область не має кілометрового сухопутного кордону з рештою Російської Федерації. Після того, як транзит деяких матеріалів через Литву було заблоковано, єдиним способом доставити їх буде море . Литва закрила повітряний простір для російських літаків ще у лютому.


У портах області дислокується Балтійський флот, значні звичайні сили на суші та ракети «Іскандер», здатні нести ядерні боєголовки.

Немає коментарів